• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/Karda-Mühendislik-203832029747824/

Yükleme Vanası


Dozaj pompası tesisatlarında karşımıza çıkan sorunlardan biri tesisatların sifon yapması. Özellikle basınçsız ortama dozaj yapılan veya basma hattında karşılaşılan basıncın çok düşük olduğu proseslerde, dozaj pompası sifon yapar. Dozaj hassasiyetini düşürdüğü gibi bazı durumlarda pompanın tamamen devre dışı kalmasına yol açıp, serbest bir şekilde akışkanın emme haznesinden basma hattına akmasına neden olabilir.

Bu tip durumlarla karşılaşmamak için önümüzde iki farklı çözüm var. İlk çözüm dozaj pompası ve emme haznesini  nihai basma noktasından daha düşük bir kota koymak olacaktır. Böylece dozaj noktası ile dozaj pompası arasında negatif emiş mesafesi oluşturularak, kimyasalın kendiliğinden akışının önüne geçilir. İkinci ve kesin olan çözüm ise dozaj pompası çıkışına bir antisifon (karşı basınç) vanası koymak. Karşı basınç vanasının işlevi; dozaj pompası basma hattında, belirlenen bir basınç değerini sabitlemek olacaktır. Ayarlanan basınç değerine kadar, antisifon vanası kimyasal geçişine izin vermeyeceği için proseste sifon oluşmasının önüne geçilecektir.  Ayrıca dozaj pompası sabit basınç altında çalışacağı için dozaj hassasiyeti daha yüksek olacaktır.

Dozaj pompasının çıkışında oluşan vuruşlar prosesinize zarar verecek durumda olduğu anlarda kullanılması gereken pulsasyon damperlerinin (darbe sönümleyiciler) çalışabilmesi için antisifon (karşı basınç) vanası kullanılması gerekmektedir.

Unloading ValveYükleme VanasıAnti Siphon Valve